Landskabet, kulturhistorien og naturen
Odsherred Golfklubs baner ligger på en smeltevandsslette fra Højbybuen. Odsherreds landskab er formet af tre gletjserfremstød fra tre forskellige retninger i løbet af de sidste 20.000 år. Det sidste gletsjerfremstød skabte de tre såkaldte Odsherredbuer – Højbybuen, Vigbuen og Vejrhøjbuen. Højbybuen er den nordligste og første af de tre randmoræner i Geopark Odsherreds logo.
En gletsjertunge dannede Nykøbing bugt ved at presse materiale op foran gletsjeren. Herved blev de bueformede bakker mellem kysten og Højby skabt. Smeltevand fra den store gletsjer er blevet ledt ud under isen og op over randmorænen hvorved der er dannet de karakteristiske langstrakte bakker, som i dag ligger skovklædte hen.
I bronzealderen var ca. halvdelen af Odsherred et åbent landskab med græssende dyr og spredte marker på de lette og skrånende jorde, i lighed med dem der spilles golf på i dag. På bakkerne i Odsherred var der omkring 1000 bronzealderhøje. Af dem er der ca. 200 tilbage og ikke mindre end tre af disse ligger på golfbanens område.
De bevoksede bakker rummer mange træer og buske. Mange af buskene har blade, blomster og ikke mindst bær, som kan spises og bruges til snaps, te, saftevand, marmelade og meget andet. På samme vis findes der en række vilde urter som man med fordel også kan samle nogle af, mens man venter på sin tur banen rundt.
Sund motion i et smagfuldt landskab
På Odsherred Golfklubs baner kan man få smagfulde oplevelser med vilde planter året rundt, herunder er listet hvilke urter/vækster der kan findes på din vej rundt på banerne, samt et par opskrifter til brugen af disse. Flere opskrifter kan findes på Silva Danicas hjemmeside.
Snapseurter og -bær
Forår: skovmærke
Sommer: røllike
Efterår: slåen, hvidtjørn
Vinter: Slåen og hvidtjørn indtil fuglene har spist de sidste, eller de er tørret ind.
– samt læskende drikke
Hyldeblomster, Hvidtjørneblomster,Hyldebær
Vilde urter i maden
Skovmærke, Merian, Vildløg og skovløg, Brændenælder
Kryddersnaps af skovmærke
Skovmærke gror i områder der har været bevokset gennem lang tid. Planten høstes inden den blomstre eller i knopstadiet. Den har en aromatisk duft af karamel som skyldes indholdet af kumarin, der bruges i kager og slik, men også i den berømte vodka, Zubrowka. Pluk en stor håndfuld af de øverste to tre bladkranse til 70 cl. ren alkohol. Lad det stå i tre dage og filtre planterne fra – de kan drysses med sukker og bruges i kager. Kryddersnapsen kan drikkes frisk
Kryddersnaps af bær fra hvidtjørn.
Hvidtjørn gror i skovbryn, læhegn og spredt i det åbne landskab. Snapsen egner sig til kaffen efter maden. En stor kopfuld bær plukkes sent på efteråret. Der tilsættes 70 cl. ren snaps, vodka eller lignende. Trækketiden er mellem to og tre uger. Først når snapsen er begyndt at blive gyldenbrun, er det tid at smage på den. Den får en fin cognacagtig smag. Snapsen er næsten umulig at filtrere, så man kan nøjes med at hælde den forsigtigt på flasken. Den sidste rest indeholder meget pektin og kan passende bruge i syltetøj eller lignende.